Λαϊκοί

χοροί
Ζεϊμπέκικος..ο χορός της παραγγελιάς.

laikos-dance-zeimpekikos-mathima-xorou-sketch

Λαϊκός χορός: Ζεϊμπέκικος

Το Ζεϊμπέκικο ανήκει στην κατηγορία των Ελληνικών Λαϊκών χορών. Την περίοδο 1850-1953 ορίστηκε ως ρεμπέτικος χορός, από το 1953 έως το 1980 οι μετεξελίξεις της ελληνικής κοινωνίας ορίζουν το ζεϊμπέκικο ως λαϊκό χορό ενώ από το 1980 ορίζεται ως πανελλήνιος χορός που εξελίσσεται σύμφωνα με την ελληνική αστικολαϊκή μουσική παράδοση. Οι ρίζες του Ζεϊμπέκικου παραπέμπουν στην πόλη των Ζεϊμπέκων ή ζεϊμπέκηδων, οι οποίοι ήταν μια φυλή της Μικράς Ασίας. Εξού και το όνομά του.

Τον έχουμε ακούσει ως τον χορό της παραγγελιάς, των στεναγμών ακόμα και ο χορός των πολεμιστών. Μπορεί να χορευτεί από δύο άτομα αντικρυστά ή και μεμονωμένα. Τα τελευταία χρόνια χορεύεται από άντρες και από γυναίκες βγάζοντας ο καθένας το προσωπικό του στυλ.

Ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο και γνωρίστε σε βάθος τον Ελληνικό Λαϊκό χορό Ζεϊμπέκικο. Μπορείτε να πάρετε πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά του, τον ρυθμό του, την ιστορία του και τις φιγούρες του. Δείτε πως μπορείτε να διδαχθείτε εύκολα και διασκεδαστικά, ξεκινώντας μαθήματα στις σχολές χορού Apollon.

Δείτε αναλυτικά
Απτάλικος..ο πολεμικός χορός.

laikos-xoros-aptalikos-mathima-xorou-sketch

Λαϊκός χορός: Απτάλικος

Ο χορός Απτάλικος ανήκει στους Ελληνικούς Λαϊκούς χορούς, ο οποίος έγινε γνωστός την τελευταία 20ετία. Κατάγεται από την Μικρά Ασία και ανήκει στην κατηγορία του Ζεϊμπέκικου. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η γρήγορη μορφή του Ζεϊμπέκικου. Γνωστό τραγούδι του Απτάλικου χορού είναι το «Πίνω και μεθώ». .

Μπορεί να θεωρηθεί επίσης πολεμικός χορός αν και πολύ λαογράφοι τον αποκαλούν μέχρι και ερωτικό. Μπορεί να χορευτεί αντικρυστά αλλά και μεμονωμένα. Τα παλαιότερα χρόνια υπήρχε μόνο στη μορφή της 4αδας, όπου οι τέσσερις χορευτές σχημάτιζαν έναν σταυρό μεταξύ τους.

Ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο και γνωρίστε σε βάθος τον Ελληνικό Λαϊκό χορό Απτάλικο. Μπορείτε να πάρετε πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά του, τον ρυθμό του, την ιστορία του και τις φιγούρες του. Δείτε πως μπορείτε να διδαχθείτε εύκολα και διασκεδαστικά, ξεκινώντας μαθήματα στις σχολές χορού Apollon.

Δείτε αναλυτικά
Συρτάκι..ο χορός του Ζορμπά.

laikos-xoros-syrtaki-mathima-xorou-sketch

Λαϊκός χορός: Συρτάκι

Το Συρτάκι ανήκει στην κατηγορία των Ελληνικών Λαϊκών χορών. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ο συνδυασμός του Χασαποσέρβικου χορού και του Χασάπικου Χορού. Περιέχει κοινά στοιχεία και από τους δυο χορούς και εναλλάσσεται σε αργό και γρήγορο, καταλήγει όμως πάντα σε πολύ γρήγορο. Διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο, εντός και εκτός Ελλάδας, μέσα από την ταινία «Ζορμπάς» και το ξακουστό χορογραφημένο τραγούδι του Ζορμπά το 1964.

Η λαβή των χορευτών γίνεται από τους ώμους, οι οποίοι ξεκινούν συνήθως σε μια ευθεία και καταλήγουν να δημιουργούν διάφορους συνδυασμούς.

Μάθετε περισσότερα για τον χορό Συρτάκι, ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο και εμπλουτίστε τις γνώσεις σας για την ιστορία, τα χαρακτηριστικά και τα μαθήματα χορού στις σχολές χορού Apollon.

Δείτε αναλυτικά
Χασάπικος..ο χορός της παραγγελιάς.

laikos-dance-xasapikos-mathima-xorou-sketch

Λαϊκός χορός: Χασάπικος

Ο πιο διαδεδομένος χορός της χώρα μας, το Χασάπικο. Ανήκει στους Ελληνικούς Λαϊκούς χορούς. Η καταγωγή του είναι από την Μικρά Ασία. Πολλοί λαογράφοι κάνουν αναφορά του Χασάπικου και στην εποχή του Βυζαντίου. Το χαρακτηριστικό του είναι το πιάσιμο των χορευτών από τους ώμους με το κορμί σε στάση προσοχής, ψηλά ανοίγματα και κλωτσιές που χαρακτηρίζουν τον χορό αυτό λεβέντικο. Τα τραγούδια του Χασάπικου χορού δεν έχουν πάντοτε τον ίδιο ρυθμό. Μπορούμε να χορέψουμε ένα πολύ αργό Χασάπικο αλλά και ένα πολύ γρήγορο.

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε ακόμα περισσότερες πληροφορίες για τον Ελληνικό Λαϊκό χορό, Χασάπικο και θα ενημερωθείτε για τα χαρακτηριστικά του, την ιστορία του, τις φιγούρες του καθώς και τα μαθήματα χορού στις σχολές χορού Apollon.

Δείτε αναλυτικά
Καρσιλαμάς..ο ερωτικός και παιχνιδιάρικος.

laikos-dance-karsilamas-mathima-xorou-sketch

Λαϊκός χορός: Καρσιλαμάς

Ο χορός Καρσιλαμάς ανήκει στους Ελληνικούς Λαϊκούς χορούς. Κατάγεται από τα Μικρασιατικά παράλια και τον γνωρίσαμε μέσα από τον κινηματογράφο. Χορεύεται συνήθως σε ζευγάρια και πολλές φορές με τη συνοδεία διάφορων αντικειμένων όπως ποτήρια, κουτάλια, μαντήλια ή ζίλιες.

Το όνομα του σημαίνει στα Τούρκικα «αντικρυστά» γι΄αυτό και χορεύεται αντικρυστά από δυο χορευτές. Ο χορός Καρσιλαμάς εντυπωσιάζει το κοινό με τις περίτεχνες φιγούρες του. Είναι πολύ ρυθμικός και τα τραγούδια του ανεβάζουν τη διάθεση όλων. Θα τον ακούσουμε και ως ‘ο παιχνιδιάρικος ή ερωτικός χορός’.

Γνωρίστε τον Καρσιλαμά, στις σχολές χορού Apollon και μεταβείτε στη σελίδα του συνδέσμου για να βρείτε επιπλέον πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά του, τον ρυθμό, την ιστορία αλλά και πως μπορείτε να διδαχθείτε εύκολα και διασκεδαστικά στις σχολές μας.

Δείτε αναλυτικά
Χασαποσέρβικος..ο χορός της παραγγελιάς.

laikos-dance-xasaposerbikos-mathima-xorou-sketch

Λαϊκός χορός: Χασαποσέρβικος

Ο χορός Χασαποσέρβικο ανήκει στους Ελληνικούς Λαϊκούς χορούς. Είναι σλάβικης καταγωγής και έγινε γνωστό στη χώρα μας την ίδια περίοδο με το Χασάπικο. Έχουν κοινά χαρακτηριστικά αλλά και μια μεγάλη διαφορά. Το Χασάπικο χορεύεται σε ευθεία γραμμή που σχηματίζουν οι χορευτές ενώ το Χασαποσέρβικο κυκλικά όπως οι συρτοί χοροί της χώρας μας. Πολλοί το μπερδεύουν με το Συρτάκι, μιας που έχει επίσης κοινά χαρακτηριστικά. Αλλά στη πραγματικότητα είναι δύο διαφορετικοί χοροί.

Χορεύεται συχνά σε γλέντια όλης της Ελλάδας. Με τον γρήγορο ρυθμό του και τα κεφάτα τραγούδια του ξεσηκώνει χορευτές και θεατές.

Αν θέλετε να πάρετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Λαϊκό χορό Χασαποσέρβικο, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο και μάθετε τα πάντα για τα χαρακτηριστικά του, τις παραλλαγές του, τις φιγούρες του και τα μαθήματα χορού στις σχολές χορού Apollon.

Δείτε αναλυτικά
Τσιφτετέλι..ο χορός του λικνίσματος.

laikos-dance-tsifteteli-mathima-xorou-sketch

Λαϊκός χορός: Τσιφτετέλι

Το Τσιφτετέλι ανήκει στους Ελληνικούς Λαϊκούς χορούς, το οποίο συχνά αποκαλείται και Ελληνικό belly dance. Πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη του 17ου αιώνα από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.

Ο ρυθμός του είναι ανάλαφρος με απλά βήματα και κινησιολογία. Τα κυκλάκια των γοφών και των ώμων, τα οχτάρια της λεκάνης και η απαλή κίνηση των χεριών είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του. Χορεύεται συνήθως από γυναίκες αν και γίνονται αναφορές σε άντρες χορευτές από αρχαιοτάτων χρόνων. Η μουσική του Τσιφτετελιού δεν είναι πάντοτε η ίδια. Πολλά τραγούδια έχουν αργό ρυθμό ενώ κάποια άλλα γρήγορο. Σχεδιάζοντας μια χορογραφία πάνω σε ένα τραγούδι οι εναλλαγές αργού και γρήγορου, ανάλογα με τα μουσικά μοτίβα, είναι πολύ συχνές.

Γνωρίστε το Τσιφτετέλι, στις σχολές χορού Apollon και μεταβείτε στη σελίδα του συνδέσμου για να βρείτε επιπλέον πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά του, τον ρυθμό, την ιστορία αλλά και πως μπορείτε να διδαχθείτε εύκολα και διασκεδαστικά στις σχολές μας.

Δείτε αναλυτικά

Τα Νέα των σχολών χορού Apollon

folk

greek

dances
Λαϊκοί..Ελληνικοί χοροί

Λαϊκοί χοροί Ελλάδας

Οι λαϊκοί χοροί κατά την διάρκεια της εκτέλεσης τους από τους χορευτές, έχουν την δυνατότητα να φανερώνονται τα συναισθήματά τους, η χαρά τους και η πίκρα τους. Οι λαϊκοί χοροί έχουν πάρει την ονομασία τους απο τα λαικά τραγούδια και την μουσική, κυρίως όμως απο τα βιώματα των Ελλήνων.

Διδαχθείτε τους πιο δημοφιλείς λαϊκούς χορούς του τόπου μας στις σχολές μας και βιώστε τα δικά σας συναισθήματα όπως αναπαράγονται στην ιστορική μουσική της Ελλάδας. Απο τους δρόμους της Μικράς Ασίας έως και στα σοκάκια της παλαιάς Αθήνας, κυριεύουν ακόμη και σήμερα οι Ελληνικές μουσικές σκηνές και πίστες.

Οι πιο γνωστοί χοροί είναι:
  • Χασάπικο, “ο χορός των χασάπηδων” ,
  • Ζεϊμπέκικο, “ο χορός των πολεμιστών”,
  • Χασαποσέρβικο, “ο χορός των Σλάβων”,
  • Απτάλικος, “ο ερωτικός χορός”,
  • Καρσιλαμάς, “ο αντικρυστός”,
  • Τσιφτετέλι, “ο χορός της θηλυκότητας”,
  • Συρτάκι, “ο χορός του Ζορμπά”


greek-dances-folk-apollon-studio-logo-laikoigreek-dance-folk-mens-lady-formal
Λαϊκοί χοροί...δημιουργημένοι απ τον λαό!
Κατηγορίες ΧορώνΧοροί Ap'ollon Τον κόσμο


Επιλέξτε ανάμεσα από 10+ κατηγορίες χορών και από 50+ δημοφιλέστερους χορούς του κόσμου και επισκεφτείτε τις σχολές μας. Μέσα σε ένα ολιγόλεπτο μάθημα θα γνωρίστε το χορό και θα μπορείτε να χορέψετε με άνεση και αυτοπεποίθηση. Όσο εσείς θα χορεύετε, επιτρέψτε μας να κάνουμε αυτό που αγαπάμε, να χορεύετε με λάμψη και να εντυπωσιάζετε κάθε φορά που ανεβαίνετε στην χορευτική πίστα η στη χορογραφία του γάμου σας!
Εξερευνήστε τώρα την ιστοσελίδα μας και βρείτε τους αγαπημένους σας χορούς.
Δείτε τις κατηγορίες χορών