Ιστορία Βάλς

Ταξίδι στο ..παρελθόν!
Waltz-smooth-istoria-xorou-apollon-dance-studio-logo-sketch

Η γέννηση του Waltz


Η πρώτη αναφορά στο Waltz έγινε από τον Γάλλο φιλόσοφο Montaigne, ο οποίος έγραψε για ένα χορό που είχε δει το 1580 στο Augsburg, κατά τον οποίο οι χορευτές κρατούσαν ο ένας τον άλλο τόσο κοντά, που σχεδόν ακουμπούσαν τα πρόσωπά τους...
Κατάγεται από τους λαϊκούς τοπικούς χορούς της Βαυαρίας. Πήρε την ονομασία του από την Γεμρανική λέξη “Waltzen” που σημαίνει “αυτός που στροβιλίζεται - γυρίζει”. Πρωτοεμφανίστηκε τον 17ο αιώνα προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Χαρακτηρίστηκε ως άσεμνος χορός, καθώς για πρώτη φορά, ο καβαλιέρος αγκάλιασε τη ντάμα! Σοκάροντας πολλούς έγινε μόδα στη Bιέννη, γύρω στο 1780 και ξεκίνησε να διαδίδεται από χώρα σε χώρα κατά τα επόμενα έτη... Το 1812 άρχισε δειλά να μπαίνει στα σαλόνια του χορού στην Αγγλία. Το Waltz έγινε παράδειγμα κι αφορμή για την δημιουργία πολλών άλλων χορών. Σήμερα υπάρχουν δύο είδη waltz: Το βιεννέζικο που χαρακτηρίζεται από γρήγορες κυκλικές κινήσεις. Το μοντέρνο που περιλαμβάνει απαλούς βηματισμούς. Κατά τον 19ο αιώνα και στις αρχές του 20ου υπήρχαν πολλές διαφορετικές μορφές Waltz... Στην παραδοσιακή ιρλανδική μουσική το Waltz διδάχτηκε από επαγγελματίες χορευτές που ταξίδευαν σε όσους άντεχαν οικονομικά τα μαθήματα κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα. Μέχρι το τέλος του αιώνα, ο χορός άρχισε να διαδίδεται στα μεσαία και κατώτερα στρώματα της ιρλανδικής κοινωνίας, ενώ οι παραδοσιακές μελωδίες και τα τραγούδια είχαν αλλάξει, για να χωρέσει ο ρυθμός του Waltz. Κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα, το Waltz βρήκε ένα χαρακτηριστικό παιχνιδιάρικο στυλ στα χέρια Κέλτων μουσικών στους χορούς.

Χαρακτηριστικά Waltz

Μια ξεχωριστή ..πινελιά!
smooth-Waltz-istoria-xorou-apollon-dance-studio-logo-sketch

Η περιγραφή του Βάλς


Η παραμυθένια μελωδία, η απαλή κίνήση στο χώρο και η αίσθηση του ύψους βάθους, που δημιουργούνται στο Βάλς, προσδίδουν ένα ονειρικό συναίσθημα σε θεατές και χορευτές.
Το Waltz έχει χαρακτηριστεί ως ο χορός των αναμνήσεων, του παραμυθιού και των ονείρων. Όπως όλοι οι Ευρωπαϊκοί χοροί σαλονιών έτσι, και το Waltz χορεύεται στη γραμμή χορού.
Παρόλο που όταν πρωτοεμφανίστηκε είχε χαρακτηριστεί ως άσεμνος χορός, πολύ γρήγορα ενσωματώθηκε στις δεξιώσεις της υψηλής κοινωνίας και μέχρι σήμερα διατηρεί τον τίτλο του "βασιλικού χορού" καθώς θεωρείται ο πιο κομψός χορός απ'όλους τους ευρωπαϊκούς χορούς.

Συγγενικοί
χοροί

eyrwpaikos-Waltz-omoioi-xorou-apollon-dance-studio-logo-sketch
 • Ευρωπαϊκοί Χοροί
 • Quickstep
 • Foxtrot
 • Viennese Waltz
 • Tango

Μουσική Waltz

Ταξίδι στο ..πεντάγραμμο!
aptalikos-folk-istoria-xorou-apollon-dance-studio-logo-sketch

Η μουσική του Απαλού Βάλς

Η μουσική του απαλού Waltz είναι πολύ εύκολα αναγνωρίσιμη καθώς είναι γραμμένη στα 3/4 της μουσικής και η ένα μέτρο μουσικής αντιστοιχει σε μία πλήρη ανάσα (εισπνοή και εκπνοή). Συνηθίζεται τα Βαλς τραγούδια να είναι ορχηστρικά όπως αρμόζει σε μία πολυτελή αίθουσα χορού.
Όταν ένα ζευγάρι χορεύει στην μελωδία του, απολαμβάνει την αίσθηση της αρμονίας, της ελευθερίας και της γαλήνης!!!

Όσον αφορά το τέμπο, υπάρχει μια μικρή διαφοροποίηση , αναλογα με το στύλ του χορού. Στο International Style Waltz ακούμε 84- 93 χτύπους άνα λεπτο, συνεπώς 28- 31 μέτρα άνα λεπτό της ώρας. ενώ στο American Style Waltz ακούμε 84-96 χτύπους της μουσικής άνα λεπτο, που αντιστοιχούν σε 28-32 μέτρα της μουσικής άνα λεπτό.

Μουσική
χορού

Waltz-smooth-moysikh-notes-xorou-apollon-dance-studio-logo-sketch
 • Γραμμένη στα 3/4
 • Int. 84- 93 beats/min
 • Int. 28- 31 bars/min
 • Am. 84-96 beats/min
 • Am. 28-32 beats/min

Μαθήματα Waltz

Το μάθημα ..ξεκινά!
Waltz-smooth-istoria-xorou-apollon-dance-studio-logo-sketch

Μαθήματα χορού Βάλς

Είδη
μαθημάτων

Waltz-smooth-bhmata-xorou-apollon-dance-studio-logo-sketch
 • Ιδιωτικά και ομαδικά μαθήματα
 • Μαθήματα για το γάμο
 • Εξάσκηση στα Πάρτυ
 • Θεωρητικά σεμινάρια
 • Χορογραφίες παρουσίασης

Διδασκαλία Waltz

Εκμάθηση
χορού

Waltz-eyrwpaikos-mathimata-xorou-apollon-dance-studio-logo-sketch
 • Βηματολόγιο American Style
 • Βηματολόγιο International Style
 • Δυνατότητα εξετάσεων χορού
 • Ερασιτεχνικά και Επαγγελματικά

Συχνές ερωτήσεις για το χορό

Πιέστε το πλήκτρο της ερώτησης σχετικά με το χορό και λάβετε την απάντηση για το Waltz

Ρωτήσατε για τον χορό

Η λέξη waltz προέρχεται από την γερμανική λέξη waltzen και σημαίνει γλίστρημα-ρολάρισμα, αφού, πράγματι, το ζευγάρι φαίνεται να γλιστράει στη πίστα απαλά και με χάρη. Αλλιώς ονομάζεται και ο χορός των αναμνήσεων.

Το Waltz ανήκει στους Ευρωπαϊκούς χορούς. Βρίσκεται, δηλαδή, στην ίδια κατηγορία με τους: European tango, Slow waltz, Viennese waltz και το Quickstep, με το οποίο θεωρούνται οι πιο χαριτωμένοι από τους απαλούς χορούς. Είναι ανάλαφρος και παιχνιδιάρικος χορός. Χαρακτηρίζεται από άριστη ισορροπία και συνεχείς, προοδευτικούς και μεγάλους βηματισμούς στην πίστα.

Κάποια από τα πιο δημοφιλή τραγούδια Waltz είναι: If you dont know me by now, του συγκροτήματος Simply Red. Γνωστό είναι, επίσης, και το Spring waltz του Chopin, αλλά και τραγούδια από ταινίες της Disney, όπως η Σταχτοπούτα, Η Πεντάμορφη και το τέρας, Once upon a Dicember κτλ..

Το Slow Waltz με το Viennese Waltz έχουν την ίδια καταγωγή, τη Βαυαρία. Το Viennese προηγείται του Slow Waltz, καθώς το πρώτο δημιουργήθηκε τον 13ο αιώνα, ενώ το δεύτερο τον 17ο. Χαρακτηριστικό του Βιεννέζικου waltz ότι είναι γρήγορο και περιστροφικό, ενώ το Slow waltz, όπως μαρτυρά και η ονομασία του, είναι περιστροφικό, αλλά πιο αργό και απαλό.

Σε ταινίες που διαδραματίζονται περίπου στον 17ο έως και τον 19ο αιώνα σχεδόν πάντα εμπεριέχονται σκηνές με Waltz, καθώς εκείνη την εποχή ήταν από τους πιο αγαπημένους χορούς και χορευόταν πολύ στις συνεστιάσεις των πλλουσίων στα παλάτια, στις μεγάλες αίθουσες χορού και στα μεγάλα σαλόνια. Κάποιες απόο αυτές τις ταινίες είναι: Beauty and the Beast, Cinderella, Once upon an December, Madame Bovary,1949.

Το βασικό βήμα στο Waltz για την ντάμα είναι:
 1. Ξεκινάμε με τα πόδια μαζί. Μεταφέρουμε το βάρος στο αριστερό πόδι.
 2. Κάνουμε ένα βήμα πίσω με το δεξί πόδι.
 3. Κάνουμε ένα βήμα πλάι με το αριστερό πόδι.
 4. Το δεξί πόδι κλείνει δίπλα στο αριστερό.
 5. Μεταφέρουμε το βάρος στο δεξί.
 6. Κάνουμε ένα βήμα μπροστά με το αριστερό πόδι.
 7. Κάνουμε ένα βήμα πλάι με το δεξί.
 8. Το αριστερόο πόδι κλίνει δίπλα στο δεξί.
 9. Μεταφέρουμε το βάρος στο αριστερό πόδι.
Το βασικό βήμα στο Waltz για τον καβαλιέρο είναι:
 1. Ξεκινάμε με τα πόδια μαζί. Μεταφέρουμε το βάρος στο δεξί πόδι.
 2. Κάνουμε ένα βήμα μπροστά με το αριστερό πόδι.
 3. Κάνουμε ένα βήμα πλάι με το δεξί.
 4. Το αριστερόο πόδι κλίνει δίπλα στο δεξί.
 5. Μεταφέρουμε το βάρος στο αριστερό πόδι.
 6. Κάνουμε ένα βήμα πίσω με το δεξί πόδι.
 7. Κάνουμε ένα βήμα πλάι με το αριστερό πόδι.
 8. Το δεξί πόδι κλείνει δίπλα στο αριστερό.
 9. Μεταφέρουμε το βάρος στο δεξί.

Η μουσική του Waltz είναι γραμμένη στα 3/4. Ο ρυθμός του είναι σταθερός, οι χτύποι του είναι ίσης αξίας (γρήγορα-γρήγορα-γρήγορα) και τονίζεται περισσότερο ο πρώτος χτύπος σε κάθε μέτρο. Αυτό που χαρακτηρίζει το Waltz, εκτός από τις απαλές και ρομαντικές κινήσεις, είναι το ύψος και το βάθος ή, αλλιώς, η άρση και η πτώση.

Το Waltz είναι απόλυτα ρομαντικός χορός, απαλός κα ονειρικός. Αλλιώς τον ονομάζουμε και ''χορό των αναμνήσεων''. Είναι η τέλεια επιλογή για εσάς και το ταίρι σας. Οι σχολές χορού Apollon σας περιμένουν, για διδαχθείτε μια ρομαντική και φαντασμαγορική χορογραφία γάμου, είδικά για εσάς, που θα μείνει σε εσάς και τους καλεσμένους σας αξέχαστη.

To Slow waltz είναι αργός χορός. Το ζευγάρι φαίνεται να κινείται περιστροφικά, αργά και ανάλαφρα σε όλη τη πίστα. Σε αντίθεση με το Slow waltz, το Viennese Waltz είναι πιο γρήγορο και χαριτωμένο.

smooth

dances
Ευρωπαϊκοί χοροίμε αριστοκρατική αίσθηση

Απαλοί χοροί

Ας γνωρίσουμε τους Ευρωπαϊκούς Χορούς! Οι Ευρωπαϊκοί Χοροί διαφέρουν από τους Λάτιν, ως προς την προέλευση, το στυλ, τον ρυθμό, την στάση σώματος και φυσικά, τον διαφορετικό χαρακτήρα που εμπνέουν!

 • Foxtrot – Το «κλειδί» των χορών
 • Tango – Ο «χορός του πάθους και της φωτιάς»
 • Waltz – Ο «χορός των αναμνήσεων και των παραμυθιών»
 • Quickstep – Ο «χορός των γρήγορων βημάτων»
 • Βιεννέζικο Waltz – Ένας «αριστοκρατικός» χορός


apollon-dance-smooth-logo
Είπαν..Για τον χορό..
Κατηγορίες ΧορώνΧοροί Ap'ollon Τον κόσμο


Επιλέξτε ανάμεσα από 10+ κατηγορίες χορών και από 50+ δημοφιλέστερους χορούς του κόσμου και επισκεφτείτε τις σχολές μας. Μέσα σε ένα ολιγόλεπτο μάθημα θα γνωρίστε το χορό και θα μπορείτε να χορέψετε με άνεση και αυτοπεποίθηση. Όσο εσείς θα χορεύετε, επιτρέψτε μας να κάνουμε αυτό που αγαπάμε, να χορεύετε με λάμψη και να εντυπωσιάζετε κάθε φορά που ανεβαίνετε στην χορευτική πίστα η στη χορογραφία του γάμου σας!
Εξερευνήστε τώρα την ιστοσελίδα μας και βρείτε τους αγαπημένους σας χορούς.
Δείτε τις κατηγορίες χορών