Συχνές ερωτήσεις για το χορό

Πιέστε το πλήκτρο της ερώτησης σχετικά με το χορό και λάβετε την απάντηση για το Ζεϊμπέκικο

Ρωτήσατε για τον χορό

Για όλα υπάρχει μια πρώτη φορά. Οι σχολές χορού Apollon είναι ανοιχτές για όλους και προσφέρουν δωρεάν το πρώτο σας μάθημα, για να πάρετε μια ιδέα από τους χορούς που επιθυμείτε να διδαχθείτε. Τα μαθήματά σας μπορείτε να τα ξεκινήσετε όποτε θελήσετε. Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των σχολών μας θα εκπαιδευτείτε στο Ζεϊμπέκικο και θα μάθετε όλους τους εντυπωσιακούς βηματισμούς του.

Το Αϊβαλιώτικο ζεϊμπέκικο χορευόταν από τους μερακλήδες του Αϊβαλιού, αστικό, κεντρικό λιμάνι της Τουρκίας. Αυτό που το χαρακτηρίζει κυρίως είναι ο πολύ αργός χορευτικός ρυθμός του. Φαίνεται ο χορευτής, χωρίς να δίνεται έμφαση στον χορό του.

Το γνωστό σε όλους ''Ζεϊμπέκικο'' της Ευδοκίας, του γνωστού λαϊκού συνθέτη, Μάνου Λοίζου, από την ελληνική ταινία Ευδοκία, η οποία έχει ψηφιστεί ως η καλύτερη ελληνική ταινία όλων των εποχών, αποτελεί άριστη μουσική σύνθεση για τον συγκεκριμένο χορό και τέλεια επιλογή για την εξάσκηση των αρχαρίων. Οι χτύποι του είναι ξεκάθαροι και ο ρυθμός του έντονος. Είναι μια μουσική σύνθεση, η οποία πραγματικά μιλάει στις καρδιές των χορευτών και των ακροατών. Θα αποτελεί πάντα ένα από τα πιο κλασσικά κομμάτια της ελληνικής λαϊκής κουλτούρας.

Κάποια από τα πιο γνωστά τραγούδια, γραμμένα σε μουσική Ζεϊμπέκικο είναι: Το Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας, σύνθεση του Μάνου Λοίζου, Βρέχει φωτιά στη στράτα μου, Στράτος Διονυσίου, Στο άδειο μου πακέτο, Φίλιππος Νικολάου, Ο αετός, Νότης Σφακιανάκης, Παραστράτημα, Πασχάλης Τερζής.

Το βασικό βήμα στο Ζεϊμπέκικο είναι:
 1. Ξεκινάμε με τα πόδια μαζί. Μεταφέρουμε το βάρος στο δεξί πόδι.
 2. Κάνουμε ένα βήμα μπροστά με το αριστερό πόδι κυκλικά προς τα αριστερά.
 3. Κάνουμε ένα βήμα μπροστά με το δεξί πόδι.
 4. Κάνουμε ένα βήμα μπροστά με το αριστερό πόδι.
 5. Κάνουμε ένα βήμα μπροστά με το δεξί πόδι.
 6. Κάνουμε ένα βήμα μπροστά με το αριστερό πόδι.
 7. Κάνουμε ένα βήμα στο πλάι με το δεξί πόδι.
 8. Κάνουμε ένα βήμα μποστά με το αριστερό πόδι.
 9. Κάνουμε ένα βήμα μπροστά με το δεξί πόδι.
 10. Το αριστερό πόδι κλείνει δίπλα στο δεξί.

Ο ρυθμός του Ζεϊμπέκικου είναι ιδιαίτερος και πολύ χαρακτηριστικός. Έχει γραφτεί στα 9/8 της μουσικής. Είναι εντυπωσιακός χορός με πολλούς βηματισμούς και πολλές παραλλαγές. Αλλιώς ονομάζεται και ''χορός των ρεμπέτηδων''.

Με τον όρο ρεμπέτικο εννοούμε το λαϊκό τραγούδι. Ρεμπέτικα ζεϊμπέκικα τραγούδια είναι τα παλιά, κλασσικά ζεϊμπέκικα τραγούδια.

Το ζεϊμπέκικο κατάγεται από το τάγμα των Ζεϊμπεκών στην Κωνσταντινούπολή και τη Σμύρνη. Αρχικά ήταν αντικριστός χορός δύο οπλισμένων ανδρών, ώσπου μετεξελίχθηκε σε ατομικό ανδρικό χορό. Σήμερα, ενώ από πολλούς θεωρείται χαρακτηριστικά ανδρικός χορός, στην ουσία χορεύεται εξίσου από άνδρες και γυναίκες. Είναι μοναχικός χορός. Ο χορευτής χορεύει για τον εαυτό του, για να εκφράσει τον πόνο του και την θλίψη του. Για αυτό ο συγκεκριμένος χορός είναι βαρύς.

Το ζεϊμπέκικο έχει τις ρίζες του στα τέλη του 17ου αιώνα, κυρίως, στη Σμύρνη και στην Κωνσταντινούπολη. Αν και ξεκίνησε ως χορός, ο οποίος χορευόταν αντικριστά από δύο οπλισμένους άνδρες και στη συνέχεια από έναν και μόνο άνδρα, σήμερα χορεύεται, το ίδιο, από όλο και περισσότερες γυναίκες.

Στους γάμους συνηθίζεται να χορεύεται το ζεϊμπέκικο του γαμπρού. Είναι από τις λίγες περιπτώσεις, όπου ο χορός αυτός δεν χορεύεται, για να εκφράσει πόνο αλλά έρωτα και χαρά. Συνήθως, επιλέγονται εύθυμα ζεϊμπέκικα, όπως το Φύσηξε έρωτας βοριάς.

Την ημέρα του γάμου ο γαμπρός χορεύει το λεγόμενο ΄΄γαμπριάτικο ζεϊμπέκικο΄΄. Για την συγκεκριμένη περίσταση επιλέγονται χαρούμενα ζεϊμπέκικα τραγούδια, ώστε να εκφράσει ο χορευτής τον ερωτά του και την ευτυχία του σε μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής του. Οι σχολές χορού Apollon σας περιμένουν, με το κομμάτι της επιλογής σας, για να ξεκινήσουμε τα μαθήματα χορού για την δημιουργία μιας εντυπωσιακής χορογραφίας ζεϊμπέκικου, ειδικά για εσάς.

COMING SOON


Back to previous page

Please be patient... :)

folk

greek

dances
Λαϊκοί..Ελληνικοί χοροί

Λαϊκοί χοροί Ελλάδας

Οι λαϊκοί χοροί κατά την διάρκεια της εκτέλεσης τους από τους χορευτές, έχουν την δυνατότητα να φανερώνονται τα συναισθήματά τους, η χαρά τους και η πίκρα τους. Οι λαϊκοί χοροί έχουν πάρει την ονομασία τους απο τα λαικά τραγούδια και την μουσική, κυρίως όμως απο τα βιώματα των Ελλήνων.

Διδαχθείτε τους πιο δημοφιλείς λαϊκούς χορούς του τόπου μας στις σχολές μας και βιώστε τα δικά σας συναισθήματα όπως αναπαράγονται στην ιστορική μουσική της Ελλάδας. Απο τους δρόμους της Μικράς Ασίας έως και στα σοκάκια της παλαιάς Αθήνας, κυριεύουν ακόμη και σήμερα οι Ελληνικές μουσικές σκηνές και πίστες.

Οι πιο γνωστοί χοροί είναι:
 • Χασάπικο, “ο χορός των χασάπηδων” ,
 • Ζεϊμπέκικο, “ο χορός των πολεμιστών”,
 • Χασαποσέρβικο, “ο χορός των Σλάβων”,
 • Απτάλικος, “ο ερωτικός χορός”,
 • Καρσιλαμάς, “ο αντικρυστός”,
 • Τσιφτετέλι, “ο χορός της θηλυκότητας”,
 • Συρτάκι, “ο χορός του Ζορμπά”


greek-dances-folk-apollon-studio-logo-laikoigreek-dance-folk-mens-lady-formal
Λαϊκοί χοροί...δημιουργημένοι απ τον λαό!
Κατηγορίες ΧορώνΧοροί Ap'ollon Τον κόσμο


Επιλέξτε ανάμεσα από 10+ κατηγορίες χορών και από 50+ δημοφιλέστερους χορούς του κόσμου και επισκεφτείτε τις σχολές μας. Μέσα σε ένα ολιγόλεπτο μάθημα θα γνωρίστε το χορό και θα μπορείτε να χορέψετε με άνεση και αυτοπεποίθηση. Όσο εσείς θα χορεύετε, επιτρέψτε μας να κάνουμε αυτό που αγαπάμε, να χορεύετε με λάμψη και να εντυπωσιάζετε κάθε φορά που ανεβαίνετε στην χορευτική πίστα η στη χορογραφία του γάμου σας!
Εξερευνήστε τώρα την ιστοσελίδα μας και βρείτε τους αγαπημένους σας χορούς.
Δείτε τις κατηγορίες χορών