Αρμονία


μέσω χορού

Apollon-Dance-studio-harmony-sunset-dancing

Αρμονία στην ζωή μας, χορεύοντας.

Ισορροπίαστην ζωή μας.


Πριν αναλύσουμε πώς ο χορός ενισχύει την αρμονία στην ζωή μας, είναι απαραίτητο να αναφέρουμε, τι είναι η αρμονία. Ακούγοντας μόνο την λέξη, μας δημιουργείτε μια αίσθηση εκτόνωσης, ευημερίας και γαλήνης. Για τον κάθε έναν απο μας σημαίνει και κάτι διαφορετικό, ανάλογα με τις ανάγκες που έχουμε στην προκειμένη χρονική περίοδο και ανάλογα με τα "θέλω", τα κίνητρα και τους στόχους που έχουμε.

Αρμονία = Ισορροπία

Από κλασικά χρόνια, οι άνθρωποι αναζητούσαν την αρμονία και ήταν αντικείμενο αναφοράς για πολλούς πατέρες της αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας. Η ενασχόληση με την αρμονία είχε ως επίκεντρο την ψυχή, την αισθητική, τον νού , την συμπεριφορά, τις κοινωνικές συναναστροφές, το ανθρώπινο σώμα, την φύση , την αρχιτεκτονική, το πολίτευμα κ.α. Συνοψίζοντας, μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι για να πετύχουμε την αρμονία στην ζωή μας, θα πρέπει να ξεκινήσουμε απο μέσα προς τα έξω, μέχρι να διαμορφώσουμε το αρμονικό περιβάλλον που επιθυμούμε.

Ισορροπίαστην εκτέλεση

Όταν αναφερόμαστε στην αρμονία, ο χορός πάντα θα έχει την τιμητική του, καθώς ο χορευτής καλείται να συνδυάσει αρμονικά σε κάθε εκτέλεση:

  • την μουσική
  • το σώμα του
  • τα συναισθήματα και την έκφραση του
  • τον/την παρτενέρ, την ομάδα
  • τον χώρο που χορεύει
  • τον τελικό στόχο του ίδιου του χορού
Δείτε παρακάτω πως μέσα απ τον χορό επιτυγχάνουμε την αρμονία στην καθημερινότητα μας και πως οι χορευτικές μας συνήθειες συμβάλλουν σε μια ισορροπημένη ζωή.

Σωματική αρμονία
xoros-armonia-swma-figoyra-xorografia

Αρμονία στο σώμα μας

Το σώμα μας είναι προγραμματισμένο να δουλεύει αρμονικά. Κάθε μέρος του έχει τη θέση του, τη λειτουργία του και όλα μαζί υποστηρίζουν το ένα το άλλο και συνθέτουν ένα υγιές σύνολο. Έτσι ακριβώς θα φανταστούμε για λίγο και τον χορό. Σαν ένα σύνολο με υγιές-ολοκληρωμένο αποτέλεσμα, που αποτελείται από κάποια αρμονικά κομμάτια. Ο χορός διατηρεί υψηλά επίπεδα υγείας. Γυμνάζει το σώμα, το κρατά ενεργό, το εξερευνεί, το προκαλεί να ανακαλύψει όρια που δεν γνώριζε. Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, βελτιωνει την φυσική μας κατάσταση ,συμβάλει στην πρόληψη πολλων ασθενείων και πολλές φορές μπορει να λειτουργήσει και ως θεραπεία.

Πνευματική Ισορροπία
pneymatikh-isorropia-psyxh-amonia-xoros

Αρμονία στην ψυχή μας

Μέσα απο τον συνδυασμό, της σωματικής άσκησης, έκφρασης και της μουσικής, δημιουργόυμε τις συνθήκες να χαλαρώσουμε, να εκτονωθούμε και να παρακάμψουμε την καθημερινότητα μας. Το μυαλό μας χαλαρώνει μέσα από επαναλαμβανόμενες κινήσεις και επεξεργάζεται καινούργιες, ενδιαφέρουσες πληροφορίες, που έχουν να κάνουν με την σωματική και αισθητική βελτίωση. Το μήνυμα λοιπόν, που στέλνει ο χορός στον εγκέφαλο μας, είναι απλό, βελτίωση, η ακόμα καλύτερα αυτοβελτίωση !! Έτσι, χορεύοντας δίνουμε την ευκαιρία στον εαυτό μας να πάρει τον απαραιτητο χρόνο, ώστε να δημιουργήσει τις θετικες συνθήκες επαναπρογραμματισμού. Βάζοντας σε τάξη καταρχήν τα χορευτικά κομμάτια, μαθαίνει να βάζει σε τάξη και τα υπόλοιπα ζητήματα που το απασχολούν. Έτσι καθαρίζει, αναζωγονείται, εξασκείται και κρατά πιο εύκολα τις θετικές σκέψεις και την αισιοδοξία.


Αρμονικέςκινήσεις
armonia-kinhsewn-xoros-stash-swmatos

Εναρμονισμένη κίνηση

Ποιός δεν θέλει να κινείται με αυτοπεποιηθηση; και ποίς δεν θέλει να αισθάνεται σιγουρια στην στάση του ή στο βήμα του; Ποιος δε θέλει να χορεύει όμορφα; Μέσα απ τον χορό λοιπόν, μαθαίνει λοιπόν ο χορευτής να κινείται με χάρη, με ψυχραιμία και οργάνωση. Μαθαίνει να ακούει το ρυθμό και να οργανώνει τις χορευτικές του κινήσεις σύμφωνα μ’αυτόν. Προσοχή όμως! Η αρμονία δεν είναι πάντα αποτέλεσμα ομόιδιων κατευθύνσεων αλλά μπορεί να είναι αποτέλεσμα αντιθέσεων.

Χορευτικήαρμονία
armonia-xoroυ-xorogrfias-kinhshs

Αρμονία χορού - χορογραφίας

Στις κοινωνικές εκδηλωσεις, σε γιορτές και σε ημέρες ιδιαίτερες και ξεχωριστές για εμάς, ο χορός δεν μπορεί να λείψει. Σε όλους μας αρέσει να εντυπωσιάσουμε με τις χορευτικές μας ικανότητες, οπότε καλύτερα να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι, ξεκινόντας άμεσα τα μαθήματα χορού. Στα πλαίσια της εκπαίδευσης σας, θα σας δωθεί η δυνατότητα να παρουσιάσετε, ο,τι έχετε μάθει στα ατομικά και ομαδικά σας μαθήματα, σε κάποια από τις εκδηλώσεις της σχολής μας. Μία χορογρφία παρουσίασης αποτελεί και μία μορφή εξειδίκευσης στο χορό που θα επιλέξετε, οπότε ο στόχος μας είναι να βγάλουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Εδω, η αρμονία έρχεται μέσα από τις εναλλαγές των κινήσεων με διαφορετικές δυναμικές, από την ομαλή διαδοχή των κινήσεων, τα διάφορα σχήματα που εκτελούνται, από την ισορροπημένη εκτέλεση των κινήσεων και της σχέσης των χορευτών, από την αλληλοσυμπλήρωσή τους σε χορευτικό και σε επίπεδο συνεργασίας.

Αρμονικές σχέσεις
armonia-kinhsewn-xoros-stash-swmatos

Αρμονικές σχέσεις και συνεργασίες

Δύο ή περισσότεροι άνθρωποι όταν έχουν κοινό στόχο την εκτέλεση μιας χορογραφίας ή μιας χορευτικής παράστασης, μαθαίνουν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους να συνεργάζονται με διαφορετικές προσωπικότητες, να σέβονται και να κατανοούν τους συνεργάτες τους και να δουλεύουν ομαδικά. Στα πλαίσια διδασκαλίας των κοινωνικών χορών, εκτος από βήματα, φιγούρες και κινησιολογία, μαθαίνουμε και την εθιμοτυπία του χορού. Στοιχεία εκλεπτυσμένης συμπεριφοράς, οπως αρμόζουν στην τέχνη του χορού, εφαρμόζονται σαν ιεροτελεστία σε κάθε χορό, με αποτέλεσμα να διατηρούνατε ισορροπιμένες και αρμονικές σχ'εσεις ανάμεσα στους χορευτές. Ελαχιστοποιώντας το "εγώ", και ενισχύοντας το "εμείς", προς το κοινό στόχο, πλάθονται οι ίδιοι ως χαρακτήρες που είναι σε θέση να πλάσουν και να υποστηρίξουν ένα αρμονικό σύνολο.

Τα Νέα των σχολών χορού Apollon