Ιστορία Φόξτροτ

Ταξίδι στο ..παρελθόν!
foxtrot-smooth-istoria-xorou-apollon-dance-studio-logo-sketch

Η γέννηση του Foxtrot


Ο χορός Foxtrot, ή “χορός της αλεπούς”, οφείλει την ονομασία του και στους παιχνιδιάρικους βηματισμούς του αλλά και στον αστέρα της δεκαετίας του 1910, Harry Fox. Από την θεατρική σκηνή και τις αυτοσχέδιες, κωμικές, χορευτικές κινήσεις του Harry Fox, ο χορός κατάφερε εύκολα να γίνει αποδεκτός από τα μεγάλα σαλόνια και να διαδοθεί πρώτα στις υψηλότερες κοινωνικές τάξεις. Η βάση που ακολούθησε το Foxtrot μουσικά, δεν ήταν άλλη, από την Jazz μουσική, που την ίδια περίοδο άκμαζε.

Χαρακτηριστικά Foxtrot

Μια ξεχωριστή ..πινελιά!
smooth-foxtrot-istoria-xorou-apollon-dance-studio-logo-sketch

Η περιγραφή του Φοξτροτ

Χαρακτηρίζεται από απλούς περπατητούς βηματισμούς, που μπορεί έυκολα να ακολουθήσει κάποιος. Η κίνηση του βασικού του βηματισμού μοιάζει να σχηματίζει ένα παλιό κλειδί. Κάτι που χάρισε το Foxtrot μία ακόμη ονομασία, “Το κλειδί των χορών”. Όλοι οι κοινωνικοί χοροί, ξεκινούν με το Foxtrot!
Το χορευτικό του στυλ και η τεχνική του προσδίδουν χάρη και συνεχόμενη μελωδικότητα μέσα από τους χορευτές, που κινούνται προς όλες τις κατευθύνσεις, πάνω στην γραμμή χορού!

Συγγενικοί
χοροί

eyrwpaikos-foxtrot-omoioi-xorou-apollon-dance-studio-logo-sketch
 • Ευρωπαϊκοί Χοροί
 • Quickstep
 • Waltz
 • Viennese Waltz
 • Tango

Μουσική Foxtrot

Ταξίδι στο ..πεντάγραμμο!
aptalikos-folk-istoria-xorou-apollon-dance-studio-logo-sketch

Η μουσική του Fox-trot

Το Foxtrot γοήτευσε με τη φινετσάτη σύνθεση του και την ιδιαίτερη μουσική του... Η τζαζ μουσική ήταν πιο προσιτή στο ευρύτερο κοινό, χωρίς να χάνει την “γοητευτική φύση” της και την αριστοκρατική της διάθεση... Το Foxtrot παραδίδεται στον ρυθμό του παιχνιδιού.
Όταν ένα ζευγάρι χορεύει στην μελωδία του, δεν αργεί να παρασυρθεί από την ευρηματικότητά του, χάρη στον αυθορμητισμό και την ελευθερία στις κινήσεις!!!

Η μουσική του Foxtrot είναι γραμμένη στα 4/4. Όσον αφορά το τέμπο, υπάρχει μια μικρή διαφοροποίηση , αναλογα με το στύλ του χορού. Στο International Style Foxtrot ακούμε 112- 120 χτύπους άνα λεπτο, συνεπώς 28- 30 μέτρα άνα λεπτό της ώρας. ενώ στο American Style Foxtrot ακούμε 120-136 χτύπους της μουσικής άνα λεπτο, που αντιστοιχούν σε 30-34 μέτρα της μουσικής άνα λεπτό.

Μουσική
χορού

foxtrot-smooth-moysikh-notes-xorou-apollon-dance-studio-logo-sketch
 • Γραμμένη στα 4/4
 • Int. 112- 120 beats/min
 • Int. 28- 30 bars/min
 • Am. 120-136 beats/min
 • Am. 30-34 beats/min

Μαθήματα Foxtrot

Το μάθημα ..ξεκινά!
foxtrot-smooth-istoria-xorou-apollon-dance-studio-logo-sketch

Μαθήματα χορού Φόξτροτ

Είδη
μαθημάτων

foxtrot-smooth-bhmata-xorou-apollon-dance-studio-logo-sketch
 • Ιδιωτικά και ομαδικά μαθήματα
 • Μαθήματα για το γάμο
 • Εξάσκηση στα Πάρτυ
 • Θεωρητικά σεμινάρια
 • Χορογραφίες παρουσίασης

Διδασκαλία Foxtrot

Εκμάθηση
χορού

foxtrot-eyrwpaikos-mathimata-xorou-apollon-dance-studio-logo-sketch
 • Βηματολόγιο American Style
 • Βηματολόγιο International Style
 • Δυνατότητα εξετάσεων χορού
 • Ερασιτεχνικά και Επαγγελματικά

Συχνές ερωτήσεις για το χορό

Πιέστε το πλήκτρο της ερώτησης σχετικά με το χορό και λάβετε την απάντηση για το Fox trot

Ρωτήσατε για τον χορό

Fox trot σημαίνει το βήμα της αλεπούς. Ξεκίνησε το 1915 από τον Αμερικάνο Harry Fox, άνθρωπος του θεάτρου και κωμικός.
Για πρώτη φορά παρουσίασε έναν καινούργιο βηματισμό, ο οποίος θύμιζε περπάτημα αλεπούς. Έτσι προέκυψε η ονομασία του Fox trot.

Το Fox trot ανήκει στους Ευρωπαϊκούς χορούς. Βρίσκεται, δηλαδή, στην ίδια κατηγορία με τους: European tango, Slow waltz, Viennese waltz και το Quickstep, με το οποίο θεωρούνται οι πιο χαριτωμένοι από τους απαλούς χορούς. Είναι ανάλαφρος και παιχνιδιάρικος χορός. Χαρακτηρίζεται από άριστη ισορροπία και συνεχείς, προοδευτικούς και μεγάλους βηματισμούς στην πίστα.

Η μουσική του Fox trot θα μπορούσε να θυμίζει την κλασική Τζαζ. Πολλά απο τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια είναι γραμμένα σε μουσική Fox trot. Επίσης, το τραγούδι του Ροζ Πάνθηρα είναι Fox trot, καθώς και πολλά τραγούδια του Dean Martin, όπως το Ain't that a Kick In The Head και του Frank Sinatra, όπως το The Way You Look Tonight και το Come fly with me.

Κάποια από τα πιο δημοφιλή ελληνικά τραγούδια, γραμμένα σε μουσική Fox trot είναι: ο Μαύρος Γάτος του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Μούρη, του Νίκου καρβέλα, Προκαλείς και Nana, του Μιχάλη Ρακιντζή και Έλα μωράκι μου, του Χρήστου Κυριατζή.

Ταινίες εποχής, Χριστουγεννιάτικες ταινίες και σκηνές με δεξιώσεις εμπεριέχουν Fox trot. Κάποιες διάσημες σκηνές με Fox trot είναι εμπεριέχονται στις παρακάτω ταινίες ή Show:
 • Love in the Rough.
 • L'amant.
 • The Wedding Planner.
 • Dirty Dancing.
 • Top Hat.
 • Dancing with the stars (show).
 • So you think yo can dance (show).

Το βασικό βήμα για την ντάμα είναι:
 1. Ξεκινάμε με τα πόδια μαζί. Μεταφέρουμε το βάρος στο αριστερό πόδι.
 2. Κάνουμε ένα βήμα πίσω με το δεξί πόδι.
 3. Κάνουμε ένα βήμα πίσω με το αριστερό πόδι.
 4. Το δεξί πόδι περνάει δίπλα από το αριστερό και πατάει στο πλάι.
 5. Το αριστερό πόδι κλείνει δίπλα στο δεξί.
Το βασικό βήμα για τον καβαλιέρο είναι:
 1. Ξεκινάμε με τα πόδια μαζί. Μεταφέρουμε το βάρος στο δεξί πόδι.
 2. Κάνουμε ένα βήμα μπροστά με το αριστερό πόδι.
 3. Κάνουμε ένα βήμα μπροστά με το δεξί πόδι.
 4. Το αριστερό πόδι περνάει δίπλα από το δεξί και πατάει στο πλάι.
 5. Το δεξί πόδι κλείνει δίπλα στο αριστερό.

Ο ρυθμός του fox trot είναι απαλός και σταθερός. Η μουσική του έχει δεχθεί επιρροές από την Νέγρικη-Jazz μουσική και είναι γραμμένη στα 4/4. Ο τονισμός του βρίσκεται στον πρώτο και στον τρίτο χτύπο του κάθε μουσικού μέτρου. Χορευτικά, σε κάθε βήμα, μετράμε (με την συγκεκριμένη σειρά:) αργά-αργά-γρήγορα-γρήγορα.

Το Fox trot πήρε το όνομά του, το 1915, από τον Harry Fox, έναν αμερικανό κωμικό, ο οποίος επέδειξε ένα πρωτότυπο βήμα, που έμοιαζε με τροχασμό και το οποίο μετεξελίχθηκε σε χορό, το Fox trot, καταλήγοντας, εν τέλει, στην σημερινή του μορφή.

Το Fox trot είναι από τους βασικότερους ballroom χορούς. Δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία ως ''το κλειδί των χορών''. Ο ανάλαφρος και παιχνιδιάρικος χαρακτήρας του Fox trot θα σας ενθουσιάσει! Στις σχολές χορού Apollon θα εκπαιδευτείτε στο Fox trot, στην ιστορία του, αλλά και στους υπόλοιπους χορούς της επιλογής σας.

Το Fox trot ανήκει στην κατηγορία των ευρωπαϊκών Smooth Ballroom χορών. Οι ευρωπαϊκοί ballroom χοροί, μαζί με το Fox trot, είναι: το Tango, το Slow Waltz, το Viennese Waltz και το Quiquestep. Το Fox trot έχει περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά με το Slow Waltz, χάρις στις απαλές και ανάλαφρες κινήσεις στον χώρο, αλλά και στο ύψος και το βάθος των βηματισμών των χορευτών. Επίσης, έχει πολλά κοινά με το Quiquestep, το οποίο είναι επηρεασμένο από το Foxtrot, το Rock'n'Roll και τις μουσικές των δύο τελευταίων.

smooth

dances
Ευρωπαϊκοί χοροίμε αριστοκρατική αίσθηση

Απαλοί χοροί

Ας γνωρίσουμε τους Ευρωπαϊκούς Χορούς! Οι Ευρωπαϊκοί Χοροί διαφέρουν από τους Λάτιν, ως προς την προέλευση, το στυλ, τον ρυθμό, την στάση σώματος και φυσικά, τον διαφορετικό χαρακτήρα που εμπνέουν!

 • Foxtrot – Το «κλειδί» των χορών
 • Tango – Ο «χορός του πάθους και της φωτιάς»
 • Waltz – Ο «χορός των αναμνήσεων και των παραμυθιών»
 • Quickstep – Ο «χορός των γρήγορων βημάτων»
 • Βιεννέζικο Waltz – Ένας «αριστοκρατικός» χορός


apollon-dance-smooth-logo
Είπαν..Για τον χορό..
Κατηγορίες ΧορώνΧοροί Ap'ollon Τον κόσμο


Επιλέξτε ανάμεσα από 10+ κατηγορίες χορών και από 50+ δημοφιλέστερους χορούς του κόσμου και επισκεφτείτε τις σχολές μας. Μέσα σε ένα ολιγόλεπτο μάθημα θα γνωρίστε το χορό και θα μπορείτε να χορέψετε με άνεση και αυτοπεποίθηση. Όσο εσείς θα χορεύετε, επιτρέψτε μας να κάνουμε αυτό που αγαπάμε, να χορεύετε με λάμψη και να εντυπωσιάζετε κάθε φορά που ανεβαίνετε στην χορευτική πίστα η στη χορογραφία του γάμου σας!
Εξερευνήστε τώρα την ιστοσελίδα μας και βρείτε τους αγαπημένους σας χορούς.
Δείτε τις κατηγορίες χορών