Παραδοσιακοί

χοροί
Συρτός..η βάση των Ελληνικών χορών.

paradosiakos-xoros-syrtos-mathima-xorou-sketch

Παραδοσιακός χορός: Συρτός

Η βάση των Ελληνικών Παραδοσιακών χορών είναι ο Συρτός. Για την ακρίβεια ο Συρτός στα 2 και Συρτός στα 3. Είναι οι πρώτοι χοροί που διδάσκεται όποιος θέλει να μάθει να χορεύει τους Ελληνικούς Παραδοσιακούς χορούς. Χορεύεται σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και τα βήματά του, καθώς και ο ρυθμός του, είναι απλά και εύκολα. Αυτό τον έκανε να περάσει αυτούσιος από γενιά σε γενιά. Οι βηματισμοί είναι μεγάλοι για τους άντρες και μικροί για τις γυναίκες, ενώ το κράτημα είναι από τις παλάμες με τους αγκώνες λυγισμένους.

Από τα πιο διαδεδομένα τραγούδια Συρτού στα 2 είναι το « Γιάννη μου το μαντήλι σου» και Συρτού στα 3 το « Κοντούλα λεμονιά».

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε ακόμα περισσότερες πληροφορίες για τον Ελληνικό παραδοσιακό χορό, Συρτό και θα ενημερωθείτε για τα χαρακτηριστικά του, την ιστορία του, τις φιγούρες του καθώς και τα μαθήματα χορού στις σχολές χορού Apollon.

Δείτε αναλυτικά
Καλαματιανός..ο χορός που χορεύεται από άκρη σε άκρη.

paradosiakos-xoros-kalamatianos-mathima-xorou-sketch

Παραδοσιακός χορός: Καλαματιανός

Ο Καλαματιανός είναι Ελληνικός Παραδοσιακός χορός που κατάγεται από την Πελοπόννησο. Οι ρίζες του Καλαματιανού ανάγονται στην αρχαία Ελλάδα καθώς πολλοί ιστορικοί μιλούν για χορευτικές απεικονίσεις, σε τοιχογραφίες και αρχαίους αμφορείς, που τον παρομοιάζουν. Φαίνεται να ήταν διαδεδομένος σε ολόκληρη την Ελλάδα από αρχαιοτάτων χρόνων γι’ αυτό και θα τον δούμε με πολλές παραλλαγές.

Χορεύεται σε κύκλο από τους χορευτές να κρατιούνται από τις παλάμες με τους αγκώνες λυγισμένους. Αποτελείται από 12 βήματα, τα οποία χορεύονται ταυτόχρονα από όλους τους χορευτές, ενώ ο πρωτοχορευτής μπορεί να εκτελεί ποικιλία χορευτικών φιγούρων. Ανήκει στους συρτούς χορούς. Διάφορες περιοχές της Ελλάδας ονομάζουν τον Καλαματιανό χορό και: Συρτός, Ίσιος ή Καλαμαθιανός. Ο ρυθμός του είναι ευχάριστος και ξεσηκώνει χορευτές και θεατές. Από τα πιο γνωστά ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια του είναι το «Μήλο μου κόκκινο» και « Μαντήλι καλαματιανό»

Ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο και γνωρίστε σε βάθος τον Ελληνικό Παραδοσιακό χορό Καλαματιανό. Μπορείτε να πάρετε πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά του, τον ρυθμό του, την ιστορία του και τις φιγούρες του. Δείτε πως μπορείτε να διδαχθείτε εύκολα και διασκεδαστικά, ξεκινώντας μαθήματα στις σχολές χορού Apollon.

Δείτε αναλυτικά
Τσάμικος..ο λεβέντικος χορός.

paradosiakos-xoros-tsamikos-mathima-xorou-sketch

Παραδοσιακός χορός: Τσάμικος

Ο Τσάμικος είναι Ελληνικός Παραδοσιακός χορός και πιθανολογείται ότι κατάγεται από την Τσαμουριά της Θεσπρωτίας στην Ήπειρο. Το όνομά του πιθανολογείται πως έρχεται από την λέξη “τσάμης” που σημαίνει μεταφορικά, “ψηλός”. Βέβαια υπάρχουν αρκετές απόψεις γύρω από την καταγωγή του και την προέλευση του ονόματός του.

Χαρακτηρίζεται ως «λεβέντικος ή κλέφτικος χορός». Τον Τσάμικο χορό, χορεύουν συνήθως άντρες, αν και τα τελευταία χρόνια ακολουθούν και οι γυναίκες. Αποτελείται από 12 βήματα που ακολουθούν όλοι οι χορευτές του κύκλου ταυτόχρονα, ενώ ο πρωτοχορευτής μπορεί να εκτελέσει όποια φιγούρα επιθυμεί, κυρίως σηκώματα στον αέρα ή καθίσματα στο πάτωμα. Φυσικά, ανάλογα την περιοχή της Ελλάδας που θα συναντήσουμε τον Τσάμικο χορό, μπορούμε να τον δούμε με 10 ή 16 βήματα.

Μάθετε περισσότερα για τον Τσάμικο χορό, ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο και εμπλουτίστε τις γνώσεις σας για την ιστορία, τα χαρακτηριστικά και τα μαθήματα του Τσάμικου χορού στις σχολές χορού Apollon.

Δείτε αναλυτικά
Συρτός Χανιώτης..ο χορός της αγάπης.

paradosiakos-xoros-syrtos-xaniwths-mathima-xorou-sketch

Παραδοσιακός χορός: Συρτός Χανιώτης

Ο Συρτός Χανιώτης ή Χανιώτικος είναι ο πιο διαδεδομένος χορός της Κρήτης. Πήρε το όνομά του από τα Χανιά όπου πρωτοχορεύτηκε και ανήκει στους Ελληνικούς Παραδοσιακούς χορούς. Οι κινήσεις του είναι απλές και ομοιόμορφες ενώ χορεύεται κυκλικά. Τα βήματά του είναι 12, αν και πολλοί συνηθίζουν να τον μετράνε στα 11. Λέγεται συρτός επειδή τα βήματα είναι σεμνά, συρτά στο έδαφος χωρίς να χάνουν την επαφή τους με τη γη.

Ο Συρτός Χανιώτης χορεύεται σε κύκλο, με κράτημα από τις παλάμες να είναι στο ύψος των ώμων. Ο πρωτοχορευτής οδηγεί τον κύκλο και έχει την δυνατότητα να κάνει στροφές και τσακίσματα, μικρές φιγούρες (μικρές παραλλαγές στους βηματισμούς) ή ταλίμια. Έχει τη δυνατότητα να κάνει στροφές και πετάγματα τα οποία απογειώνουν τον χορό. Το μουσικό μέτρο του είναι 4/8.
Ο Συρτός Χανιώτικος ή απλά Χανιώτης αποτελεί τον βασικό χορό στα γλέντια των κρητικών και όχι μόνο, μιας που έχει συνεπάρει χορευτές και θεατές όλης της Ελλάδας.

Γνωρίστε τον Συρτό Χανιώτη, στις σχολές χορού Apollon και μεταβείτε στη σελίδα του συνδέσμου για να βρείτε επιπλέον πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά του, τον ρυθμό, την ιστορία αλλά και πως μπορείτε να διδαχθείτε εύκολα και διασκεδαστικά στις σχολές μας.

Δείτε αναλυτικά
Ζωναράδικος..με τα χέρια στην ζώνη

paradosiakos-xoros-zwnaradikos-mathima-xorou-sketch

Παραδοσιακός χορός: Ζωναράδικος

Ο Ελληνικός παραδοσιακός χορός Ζωναράδικος δημιουργήθηκε από τους πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας και κατάγεται από την Θράκη. Σε κάθε περιοχή που τον συναντάμε αναφέρεται με διαφορετική ονομασία καθώς και με διαφορετικό αριθμό βημάτων. Μπορούμε να τον συναντήσουμε με 6, 8 ή 12 βήματα.

Το όνομα του Ζωναράδικου χορού προήλθε από το κράτημα των χορευτών, το οποίο ήταν κυρίως από τα ζωνάρια τους. Και αυτό όμως αλλάζει από περιοχή σε περιοχή.

Έχει εναλλαγές αργού και γρήγορου ρυθμού και αυτό τον κάνει μια κατηγορία χορών από μόνο του. Δηλαδή, οι Ζωναράδικοι χοροί, που ανάλογα με τον ρυθμό του τραγουδιού αλλάζει και ο χορός. Μερικά παραδείγματα είναι ο αργός ρυθμός ο οποίος ονομάζεται «Ντούσκος» ενώ ο πιο γρήγορος «Τσέστος».

Αν θέλετε να πάρετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον παραδοσιακό χορό Ζωναράδικο, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο και μάθετε τα πάντα για τα χαρακτηριστικά του, τις παραλλαγές του, τις φιγούρες του και τα μαθήματα χορού στις σχολές χορού Apollon.

Δείτε αναλυτικά
Νησιώτικοι χοροί..σαν τα κύματα της θάλασσας.

paradosiakos-xoros-nisiotika-mathima-xorou-sketch

Παραδοσιακοί χοροί: Νησιώτικα

Ένα είδος της Ελληνικής μουσικής είναι τα νησιώτικα τραγούδια. Χαρακτηρίζονται από τη λύρα και το βιολί. Τα τραγούδια αυτά συνοδεύονται από Συρτούς χορούς με διαφορετικές παραλλαγές σε κάθε νησί της Ελλάδας. Αυτοί οι συρτοί χοροί λέγονται και Νησιώτικοι χοροί ή αλλιώς Νησιώτικα. Σε κάθε νησί υπάρχουν κατά μέσο όρο 15 – 20 χοροί. Ο καθένας έχει διαφορετικό ρυθμό, μελωδία, βήματα – φιγούρες.

Συνήθως οι ρυθμοί τους είναι ξεσηκωτικοί, είτε στα αργά είτε στα γρήγορα τραγούδια. Χαρακτηρίζονται από τα συρτά σουσταριστά τους βήματα. Η λαβή των χορευτών γίνεται από τις παλάμες ενώ οι αγκώνες σχηματίζουν ένα W. Φυσικά αυτό δεν αποτελεί κανόνα μιας και οι Ελληνικοί παραδοσιακοί Νησιώτικοι χοροί μας έχουν διαφορετικό ύφος και στυλ ανάλογα με την κουλτούρα του κάθε νησιού που τα δημιούργησε.

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε ακόμα περισσότερες πληροφορίες για τους Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, Νησιώτικους, και θα ενημερωθείτε για τα χαρακτηριστικά τους, την ιστορία τους, τις φιγούρες τους καθώς και τα μαθήματα χορού στις σχολές χορού Apollon.

Δείτε αναλυτικά
Τικ και Ομάλ..οι χοροί του Πόντου.

paradosiakos-xoros-tik-omal-mathima-xorou-sketch

Παραδοσιακοί χοροί: Τικ και Ομάλ

Ο Ποντιακός χορός Ομάλ πήρε το όνομα του από τη λέξη “ομάλ”, που σημαίνει “ομαλός”. Οι χορευτές είναι πιασμένοι τόσο κοντά ο ένας στον άλλο, που ο πήχης του χεριού τους ακουμπάει. Χαρακτηριστικό του χορού είναι το έντονο τρέμουλο. Υπάρχουν πολλές χορευτικές και μουσικές παραλλαγές από περιοχή σε περιοχή του Πόντου, με επικρατέστερες τις: Τραπεζούντα, Καρς, Γαράσαρη και Κερασούντα. Χορεύεται με λαβή από τις παλάμες και με αγκώνες λυγισμένους

Ο Ποντιακό χορός Τικ χαρακτηρίζεται ως ο χορός της λεβεντιάς και της κορμοστασιάς. Από αυτό άλλωστε πήρε και τη ονομασία του, από την τούρκικη λέξη “ντικ” που σημαίνει “όρθιο” με την έννοια της λεβεντιάς. Ανάλογα με την περιοχή του Πόντου όπου χορεύεται θα δούμε πολλές παραλλαγές στα βήματα και το ρυθμό, ο οποίος άλλοτε είναι αργός και άλλοτε γρήγορος. Ακόμη και στη ίδια περιοχή, συναντώνται τέτοιες διαφορές.

Ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο και γνωρίστε σε βάθος τον Ελληνικούς Παραδοσιακό Ποντιακούς χορούς Τικ και Ομάλ. Μπορείτε να πάρετε πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά τους, τον ρυθμό τους, την ιστορία τους και τις φιγούρες τους. Δείτε πως μπορείτε να διδαχθείτε εύκολα και διασκεδαστικά, ξεκινώντας μαθήματα στις σχολές χορού Apollon.

Δείτε αναλυτικά

Τα Νέα των σχολών χορού Apollon

traditional

greek

dances
Παραδοσιακοί Χοροίχοροί απο τον τόπο μας.

Παραδοσιακοί χοροί

Οι παραδοσιακοί μας χοροί είναι έντονα συνυφασμένοι με τη μακρά ιστορία του τόπου μας. Κάθε μέρος της Ελληνικής γης, έχει διατηρίσει ανά τους αιώνες τα δικά του ήθη και έθιμα όπως προέκυψαν από μύθους, ιστορικά γεγονότα ή και βιώματα ανθρώπων, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται μια ιδιαίτερη ποικιλομορφία, αλλά και συγγένεια, ανάμεσα στους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.

Η διαφοροποίηση ανάμεσα στους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, οφείλεται παράλληλα και στο κλίμα ανά γεωγραφική περιοχή και την μορφολογία του εδάφους.

Οι παραδοσιακοί χοροί έχουν διαφορά στο κράτημα αλλά και στα πατήματα. Οι ηπειρώτικοι χοροί για παράδειγμα έχουν αργά και βαριά πατήματα, το καλαματιανό από την άλλη έχει γρήγορα και απαλά.

Γνωρίστε, διδαχθείτε και χορέψτε τους, στην πλησιέστερη Apollon Dance Studio:
  • Συρτός, “η βάση των παραδοσιακών”,
  • Νησιώτικα,”ο χορός των κυμάτων”,
  • Καλαματιανός,”ο χορός της Πελοποννήσου”,
  • Τσάμικος,”o κλέφτικος”,
  • Συρτός Χανιώτης, ”ο χορός της αγάπης”,
  • Ζωναράδικος, ”ο χορός των Ζωναράδων”,
  • Τικ και Ομάλ, “οι χοροί του Πόντου”


greek-dances-traditional-apollon-studio-logo-paradoiaskoi
greek-dance-traditional-dresses
Οι χοροί..του Ελληνικού χώματος
Κατηγορίες ΧορώνΧοροί Ap'ollon Τον κόσμο


Επιλέξτε ανάμεσα από 10+ κατηγορίες χορών και από 50+ δημοφιλέστερους χορούς του κόσμου και επισκεφτείτε τις σχολές μας. Μέσα σε ένα ολιγόλεπτο μάθημα θα γνωρίστε το χορό και θα μπορείτε να χορέψετε με άνεση και αυτοπεποίθηση. Όσο εσείς θα χορεύετε, επιτρέψτε μας να κάνουμε αυτό που αγαπάμε, να χορεύετε με λάμψη και να εντυπωσιάζετε κάθε φορά που ανεβαίνετε στην χορευτική πίστα η στη χορογραφία του γάμου σας!
Εξερευνήστε τώρα την ιστοσελίδα μας και βρείτε τους αγαπημένους σας χορούς.
Δείτε τις κατηγορίες χορών