Τικ και Ομάλ
Παραδοσιακοί Χοροί
Τικ και ΟμάλΗ παράδοση και λεβεντιά του Πόντου..
Τικ και Ομάλ
Παραδοσιακοί Χοροί
Τικ και ΟμάλΗ παράδοση και λεβεντιά του Πόντου..
Ταξίδι στο ..παρελθόν!
Τικ
Το Τικ έχει γεννηθεί στον Πόντο. Έπειτα από τον κοινό χορευτικό κώδικα που δημιούργησαν οι πρόσφυγες του Πόντου, εξελίχθηκε ένα είδος που έγινε δημοφιλές σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Λέγεται πως όταν οι Τούρκοι απαγόρευσαν την οπλοκατοχή στους Έλληνες, οι Πόντιοι της Τραπεζούντας, ξεχώρισαν και εξέλιξαν το κομμάτι της Σέρας που μοιάζει με το τικ και, έτσι, δημιουργήθηκε το τικ τρομαχτόν.
Είναι βέβαια χαρακτηριστικό ότι στο Τικ συναντούμε αφθονία παραλλαγών. Ανάλογα την περιοχή, συναντάμε παραλλαγές στο βήμα, όσον αφορά την μόνιμη επαφή με το έδαφος, ή τις έντονες άρσεις σε άλλες περιοχές.
Έτσι προκύπτουν οι: Τικ λαγκευτόν, το οποίο χαρακτηρίζεται από αναπηδήσεις, Τικ διπλόν, Τικ Ίμερας, Τικ Νικόπολης ή Τίκι, με πιο έντονες αναπηδήσεις από το “λαγκευτόν”, Τικ Ακ Νταγ Ματέν, με πιάσιμο από τους ώμους και άρσεις στα πόδια, Τίκ Αγκαλιαστόν Γαλίανας, Τικ Από παν και κα Ματσούκας, Τικ κουσερά Ματσούκας.
Ο Ομάλ είναι χορός που κατάγεται από τον Πόντο. Υπάρχουν πολλές χορευτικές και μουσικές παραλλαγές του Ομάλ από περιοχή σε περιοχή του Πόντου, με επικρατέστερες τις: Τραπεζούντα, Καρς, Γαράσαρη και Κερασούντα. Οι παραλλαγές του είναι: Ομαλ Καρσλίδικον ή Ομάλ Καρς (από την περιοχή Καρς), Ομάλ Διπλόν Κιουμούς Ματέν (που συνοδεύεται από τραγούδι), Κερασουντέικο Ομάλ ήΈμπρ Οπίς ή Λάχανα (ονομασία τραγουδιού), Κοτσιχτόν Ομάλ (από τις αναπηδήσεις των βημάτων), Λεμόνα Αργυρούπολης (που θυμίζει και “διπάτ”), Ομάλ Ουτσάι (με χαρακτηριστική κίνηση στα χέρια), Νικόπολης Κουνιχτόν (περιοχή της Νικόπολης), Τιζ (Στο Ακνταγ Ματέν).
Μια ξεχωριστή ..πινελιά!
Η ονομασία του προέρχεται από την τούρκικη λέξη “ντικ” που σημαίνει “όρθιο” με την έννοια της λεβεντιάς στην κορμοστασιά. Το Τικ διαφοροποιείται, ανάλογα με την περιοχή όπου χορεύεται. Πολλές είναι οι φορές που, ακόμη και στην ίδια περιοχή, συναντώνται διαφορές στα βήματα, αλλά και στον ρυθμό. Στο πιο κοινό και διάσημο είδος Τικ, το οποίο είναι και συγκριτικά πιο αργό από τα υπόλοιπα, οι χορευτές είναι πιασμένοι ο ένας κοντά στον άλλον σχηματίζοντας έναν ανοιχτό κύκλο. Η λαβή των χεριών γίνεται από τις παλάμες με τους αγκώνες λυγισμένους, σαν να σχηματίζουμε ένα Ψ, χωρίς αυτά να έχουν κάποια κίνηση.
Ανάλογα με τις χαρακτηριστικές κινήσεις του κάθε είδους, αλλά και την περιοχή που κατάγεται, βλέπουμε την δημιουργία πολλών “τικ”. Όλες οι μορφές του Τικ με λίγα βήματα ονομάστηκαν “τικ μονόν”, όπως: Τικ μονόν Ματσούκας και Πάφρας.
Τικ Τόν(γ)ιας. Μορφή Τίκ Διπλού που χορεύεται στην περιοχή της Τόνγιας. Είναι δεξιόστροφος χορός που χορεύεται σε κλειστό κύκλο με τα χέρια λυγισμένα στους αγκώνες είτε παράλληλα προς το σώμα ή στην ανάταση με έντονο τρέμουλο που μεταφέρεται στους ώμους. Η τελευταία μορφή του Τικ ομοιάζει ιδιαίτερα με “Τικ Τσουτούγουζους”, από την περιοχή Κιουμούς Ματέν.
Τικ Τρομαχτόν. Η κινησιολογία της συγκεκριμένη μορφής του Τικ χαρακτηρίζεται από έντονο τρέμουλο. Η λαβή των χεριών είναι από τις παλάμες με τα χέρια τεντωμένα προς τα κάτω σε πιο αργό ρυθμό και με τα χέρια τεντωμένα προς τα πάνω σε πιο γρήγορο ρυθμό. Οι παραλλαγές του είναι αναρίθμητες.
Στον Πόντο, η λέξη “ομάλ”, σημαίνει “ομαλός”. Χορεύεται με λαβή από τις παλάμες και με αγκώνες λυγισμένους. Οι χορευτές είναι πιασμένοι τόσο κοντά ο ένας στον άλλο, που ο πήχης του χεριού τους ακουμπάει. Χαρακτηριστικό του χορού είναι το έντονο τρέμουλο.Ανάλογα την περιοχή που συναντάται, έχει και την αντίστοιχη ονομασία και χαρακτηριστικό. Γενικά, χωρίζεται σε: Αργόν ή μονόν, Τρομαχτόν, Διπλόν, Λαγκευτόν και Σο γόνατον.
Ταξίδι στο ..πεντάγραμμο!
Τα είδη του Τικ είναι πολλά και ποικίλουν ως προς την κινησιολογία αλλά και τον ρυθμό της μουσικής. Έτσι, ο ρυθμός του Τικ μπορεί να είναι γρήγορος αλλά και πιο αργός. Η μουσική του Τικ είναι γραμμένη στα 5/8.
Το Ομάλ, είναι χαρακτηρίζεται από την ποικιλομορφία που εμφανίζει ως χορευτικό είδος. Κατ΄επέκταση, συναντούμε άλλοτε πιο γρήγορους και άλλοτε πιο σιγανούς ρυθμούς του συγκεκριμένου μουσικού είδους. Η μουσική του είναι γραμμένη στα 4/4.
Το μάθημα ..ξεκινά!
Πιέστε το πλήκτρο της ερώτησης σχετικά με το χορό και λάβετε την απάντηση για την αναζήτηση σας
Ρωτήσατε για το χορό
Παραδοσιακοί Χοροίχοροί απο τον τόπο μας.
Επιλέξτε ανάμεσα από 10+ κατηγορίες χορών και από 50+ δημοφιλέστερους χορούς του
κόσμου και επισκεφτείτε τις σχολές μας. Μέσα σε ένα ολιγόλεπτο μάθημα θα γνωρίστε το χορό και θα
μπορείτε να χορέψετε με άνεση και αυτοπεποίθηση. Όσο εσείς θα χορεύετε, επιτρέψτε μας να κάνουμε
αυτό που αγαπάμε, να χορεύετε με λάμψη και να εντυπωσιάζετε κάθε φορά που ανεβαίνετε στην
χορευτική πίστα η στη χορογραφία του γάμου σας!
Εξερευνήστε τώρα την ιστοσελίδα μας και
βρείτε τους αγαπημένους σας χορούς.
Δείτε τις κατηγορίες
χορών