the art of dance
Η τέχνη του χορού!

Σε ποιούς απευθυνόμαστε και ποίοι ειναι οι μαθητές μας;

Ο χορός είναι η τέχνη που αφορά την κίνηση του ανθρώπινου σώματος στο ρυθμό της μουσικής και ρυθμό που αντανακλάται από την ίδια την κίνηση. Όλοι οι άνθρωποι έχουν γεννηθεί με τον ρυθμό μέσα τους κι αυτό αποδεικνύεται από την ίδια την λειτουργία του οργανισμού μας. Ο ρυθμός καρδίας και ο ρυθμός της αναπνοής αποτελούν τους βασικούς συντελεστές λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος. Παράλληλα, παρατηρώντας τις απλές κινήσεις που εκτελούμε στην καθημερινότητα, περπάτημα, γράψιμο, ακόμα και το διάβασμα, μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι περιέχουν ρυθμικά μοτίβα, εύκολα αναγνωρίσιμα. Το κάθε ρυθμικό μοτίβο είναι άμεσα συνδεδεμένο και με ψυχολογική και σωματική κατάσταση, συνεπώς μπορούμε να αντιληφθούμε εύκολα όταν κάποιος περπατάει βιαστικά κι όταν κάποιος είναι πιο ήρεμος. Αυτό μας φέρνει στο συμπέρασμα ότι όλοι μας είμαστε εκπαιδευμένοι στο ρυθμό και στην αρμονία Πώς συνδέονται όλα αυτά όμως με την τέχνη του χορού; Μα ο χορός, όπως και κάθε τέχνη, έχουν ως βασικό σκοπό να μεταδώσουν ένα συναίσθημα , αλλά και ταυτόχρονα να εκπαιδεύσουν τον μέσα από αυτό. Έτσι, χρησιμοποιώντας μια εξειδικευμένη γλώσσα του σώματος, ο χορός γίνεται πομπός συναισθημάτων και αντίστοιχα το κοινό και οι θεατές ο δέκτης αυτών. Η τέχνη του χορού λοιπόν, περιέχει την αποτύπωση μιας κατάστασης και των συναισθημάτων που προκαλούνται σε αυτή, χρησιμοποιώντας την γλώσσα του σώματος με αρμονικές και ρυθμικές κινήσεις. Το τελικό συναίσθημα που λαμβάνουμε βλέποντας κάποιον χορό είναι η ολοκλήρωση της αποτύπωσης μιας ιδέας, κατάστασης και συναισθήματος, ενός η περισσότερων ανθρώπων.


Διαβάστε περισσοτερα.

apollon_logoΟ χορόςανάμεσα στις τέχνες

Ο χώρος των τεχνών επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην ανθρώπινη φύση, στην ψυχοσύνθεση και το καθρέφτισμα τους στο σώμα. Ένστικτα, ψυχολογία και η σωματική αντανάκλαση τους αποτελούν την πηγή έμπνευσης ανά τους αιώνες για τους περισσότερους καλλιτέχνες και υποκύπτουν στην πρόκληση της αποτύπωσης κι εφαρμογής στην εκάστοτε εκφραστική τους τέχνη. Ο χορός , όπου το ανθρώπινο σώμα αποτελεί το τελικό έργο αλλά και το εργαλείο αποτύπωσης, λειτουργεί ως σταθμός σύνδεσης του με τα υπόλοιπα είδη τεχνών καθώς ολοκληρώνει την αποτύπωση της ανθρώπινης φύσης με εκτελεστή τον ίδιο τον άνθρωπο. Ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να δείτε το πάντρεμα του χορού με τις υπόλοιπες τέχνες.

Δείτε αναλυτικά
benefitsΟ χορόςείναι παιδεία

Η παιδεία που λαμβάνει ο ενασχολούμενος με το χορό, εκτός από την διαδικασία της κίνησης και την αρμονία στο ρυθμό, επεκτείνεται και στον τομέα της ψυχολογίας. Η αποτύπωση ενός συναισθήματος ή μιας φιλοσοφίας, καθοδηγεί τον εκτελεστή στην σύγκριση και αναγνώριση τους με τα δικά του πιστεύω και αντιλήψεις. Αποτέλεσμα, αυτής της διαδικασίας, είναι η ψυχολογική σταθερότητα που αποκτά ο εκπαιδευόμενος κατά την διάρκεια της διεργασίας των συναισθημάτων ή διαφορετικών φιλοσοφιών μέσω της αποδοχής τους. Παράλληλα, μέσα από το τρίπτυχο στόχος-έργο- επιτυχία διδάσκεται την αποδοχή της νίκης και της ήττας, καθώς την ευγενή άμιλλα. Σε κοινωνικό πλαίσιο ο χορός διδάσκει σεβασμό, κομψότητα, αποδοχή της διαφορετικότητας, ευγένεια και διακριτικότητα, που συντελούν στην δημιουργία ενός ανθρώπου με κοινωνικές ευαισθησίες, με κριτική σκέψη και ανθρωπιστικό ενδιαφέρον. Διαβάστε περισσότερα στο σχετικό άρθρο ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο.

Δείτε αναλυτικά
benefitsΤο δικαίωμα στο χορό

Εξαιτίας τις εκφραστικής του ιδιότητας δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο χορός είναι για όσους διαθέτουν το φυσικό ταλέντο για δύο λόγους. Η λέξη ταλέντο είναι υπερεκτιμημένη καθώς όπως και το ανθρώπινο σώμα υπόκειται στους νόμους της φύσης έτσι κι ο χορός περιέχει κανόνες και γνώσεις που θα πρέπει να διδαχθούν. Συνεπώς όταν ακούμε ως εκπαιδευτές την λέξη ταλέντο κατανοούμε, ο,τι το άτομο που το διαθέτει ίσως να έχει μια έμφυτη κλίση στην αναγνώριση κινήσεων, ρυθμού ή χορευτικών μοτίβων, χωρίς πάραυτα να διαθέτει την γνώση. Ο δεύτερος λόγος είναι αντίστοιχα, ότι όπως ζωγραφίζουμε σε ένα χαρτάκι για να αποφορτιστούμε έτσι μπορούμε να χορεύουμε για 7000 λόγους, όπως έχει αποδειχθεί σε αμέτρητες επιστημονικές έρευνες. Το συμπέρασμα της παραπάνω ανάλυσης είναι ότι όχι μόνο όλοι διαθέτουν δικαίωμα στο χορό, αλλά θα έπρεπε να ενταχθεί ο χορός ως μέσον διαπαιδαγώγησης τουλάχιστον σε μία από τις σχολικές βαθμίδες εκπαίδευσης.

Δείτε αναλυτικά
benefits