Ιστορία Χασάπικου

Ταξίδι στο ..παρελθόν!
dhmotikos-laikoi-istoria-xorou-apollon-dance-xasapikos-logo-sketch

Η γέννηση του Χασάπικου


Ο Χασάπικος χορός είναι από τους πιο διαδεδομένους χορούς της χώρας μας. Κατάγεται από την Μικρά Ασία με τη μορφή που τον γνωρίζουμε ακόμη και σήμερα. Αναζητώντας τις ρίζες του φαίνεται πως η δημιουργία του ανάγεται στην εποχή του Βυζαντίου και συγκεκριμένα πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή της Μακεδονίας. Το Χασάπικο γνωστοποιήθηκε περίπου στα 1923 από τους επονομαζόμενους ρεμπέτες και τις ρεμπέτικες κομπανίες. Άμα τι εμφανίσει του, χορευόταν κατά την περίοδο του Πάσχα από κρεοπώληδες , εξού και το όνομα Χασάπικος από την τούρκικη λέξη kassap. Η ελληνική του ονομασία είναι Μακελάρικος.
Ο Χασάπικος χορός χορευόταν από οπλισμένους άνδρες οι οποίοι ήταν με τέτοιο τρόπο τοποθετημένοι που θύμιζαν το στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σε σειρά όπου η πρώτη επιδείκνυε τον οπλισμό της ενώ οι επόμενες ακολουθούσαν. Ήταν αρκετά διαδεδομένος χορός, όχι μόνο στην Κωνσταντινούπολη αλλά και, σε πολλά μέρη που κατοικούνταν από έλληνες χριστιανούς, όπως η Μικρά Ασία, η Θράκη, η Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία, τα Δωδεκάνησα και το Ανατολικό Αιγαίο. Ενώ το Χασάπικο ξεκίνησε ως χορός μόνο για άνδρες, σήμερα χορεύεται εξίσου και από γυναίκες.

Χαρακτηριστικά Χασάπικου

Μια ξεχωριστή ..πινελιά!
laikoi-Χασάπικου-istoria-xorou-apollon-dance-studio-logo-sketch

Η περιγραφή του Χασάπικου


Το Χασάπικο δεν χορεύεται ποτέ μεμονωμένα όπως το Ζεϊμπέκικο. Είναι ομαδικός χορός και απαιτεί την παρουσία δύο χορευτών και άνω. Το Χασάπικο χορεύεται πάντα χορογραφημένο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο απόλυτος συγχρονισμός μεταξύ των χορευτών οι οποίοι το περισσότερο χρονικό διάστημα χορεύουν πιασμένοι από τους ώμους. Το σώμα πρέπει να είναι σε όρθια, ευθεία θέση και καμαρωτό. Τα πόδια είναι ελαφρώς λυγισμένα.

Συγγενικοί
χοροί

laikoi-Χασάπικου-omoioi-xorou-apollon-dance-studio-logo-sketch
 • Απτάλικος
 • Ζεϊμπεκικος
 • Καρσιλαμάς
 • Χασαποσέρβικος

Μουσική Χασάπικου

Ταξίδι στο ..πεντάγραμμο!
xasapikos_laikoi-istoria-xorou-apollon-dance-studio-logo-sketch

Η μουσική του Χασάπικου

Η μουσική του Χασάπικου είναι απλή, καθώς είναι γραμμένη στα 4/4. Ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής ρεμπέτικης μουσικής αποτελείται από αργό και γρήγορο Χασάπικο. Δημοφιλέστερο το Χασάπικο ήταν πρώτα ως είδος μουσικής και μετά ως είδος χορού. Οι ρίζες της μουσικής του Χασάπικου βρίσκονται στη Μικρά Ασία και συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη. Το πιο χαρακτηριστικό Χασάπικο τραγούδι είναι εκείνο της Φραγκοσυριανής σε στίχους και μουσική του Μάρκου Βαμβακάρη, το οποίο μάλιστα θεωρείται ως το τραγούδι με τις περισσότερες εκτελέσεις.

Μουσική
χορού

xasapikos-laikoi-moysikh-notes-xorou-apollon-dance-studio-logo-sketch
 • Γραμμένη στα 4/4

Μαθήματα Χασάπικου

Το μάθημα ..ξεκινά!
Χασάπικου-laikoi-istoria-xorou-apollon-dance-studio-logo-sketch

Μαθήματα χορού Χασάπικου

Είδη
μαθημάτων

Χασάπικου-laikoi-bhmata-xorou-apollon-dance-studio-logo-sketch
 • Ιδιωτικά και ομαδικά μαθήματα
 • Μαθήματα για το γάμο
 • Εξάσκηση στα Πάρτυ
 • Θεωρητικά σεμινάρια
 • Χορογραφίες παρουσίασης

Διδασκαλία Χασάπικου

Εκμάθηση
χορού

Χασάπικου-laikoi-mathimata-xorou-apollon-dance-studio-logo-sketch
 • Βηματολόγιο Λαϊκών Χορών
 • Δυνατότητα εξετάσεων χορού
 • Ερασιτεχνικά και Επαγγελματικά

Συχνές ερωτήσεις για το χορό

Πιέστε το πλήκτρο της ερώτησης σχετικά με το χορό και λάβετε την απάντηση για την αναζήτηση σας

Ρωτήσατε για το χορό

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

Τσούγκρισεκαι κέρδισε
Το Πάσχα πλησιάζει
και έρχεται η ώρα να τσουγκρίσουμε χρωματιστά και ιδιαίτερα γιορτινά αυγά!!!


Παράλληλα όμως, με την γιορτή της Ανάστασης, ένα όμορφο ταξίδι στη μυθολογία και την τέχνη του χορού,

Ξεκινά!


Στις σχολές χορού Απόλλων, βιώνουμε την θρησκευτική Γιορτή, μέσα από τον εμπλουτισμό των χορευτικών γνώσεων, και με περιπετειώδη διάθεση στην γή των ηρώων, ταξιδεύουμε στους θρύλους της αρχαίας ελληνικής παράδοσης!
Μάθε τι κρύβουν άραγε τα πασχαλινά αυγά για φέτος!! Παίξε τώρα το παιχνίδι , ολοκλήρωσε τις 9 συλλογές αυγών και συμβόλων, και κέρδισε πλούσια χορευτικά δώρα!!! "Τσουγκρίζω και κερδίζω" είναι το σύνθημα, και το κυνήγι των αυγών, έχει ήδη ξεκινήσει!!!!

Ξεκίνα την περιπέτεια
folk

greek

dances
Λαϊκοί..Ελληνικοί χοροί

Λαϊκοί χοροί Ελλάδας

Οι λαϊκοί χοροί κατά την διάρκεια της εκτέλεσης τους από τους χορευτές, έχουν την δυνατότητα να φανερώνονται τα συναισθήματά τους, η χαρά τους και η πίκρα τους. Οι λαϊκοί χοροί έχουν πάρει την ονομασία τους απο τα λαικά τραγούδια και την μουσική, κυρίως όμως απο τα βιώματα των Ελλήνων.

Διδαχθείτε τους πιο δημοφιλείς λαϊκούς χορούς του τόπου μας στις σχολές μας και βιώστε τα δικά σας συναισθήματα όπως αναπαράγονται στην ιστορική μουσική της Ελλάδας. Απο τους δρόμους της Μικράς Ασίας έως και στα σοκάκια της παλαιάς Αθήνας, κυριεύουν ακόμη και σήμερα οι Ελληνικές μουσικές σκηνές και πίστες.

Οι πιο γνωστοί χοροί είναι:
 • Χασάπικο, “ο χορός των χασάπηδων” ,
 • Ζεϊμπέκικο, “ο χορός των πολεμιστών”,
 • Χασαποσέρβικο, “ο χορός των Σλάβων”,
 • Απτάλικος, “ο ερωτικός χορός”,
 • Καρσιλαμάς, “ο αντικρυστός”,
 • Τσιφτετέλι, “ο χορός της θηλυκότητας”,
 • Συρτάκι, “ο χορός του Ζορμπά”


greek-dances-folk-apollon-studio-logo-laikoigreek-dance-folk-mens-lady-formal
Λαϊκοί χοροί...δημιουργημένοι απ τον λαό!
Κατηγορίες ΧορώνΧοροί Ap'ollon Τον κόσμο


Επιλέξτε ανάμεσα από 10+ κατηγορίες χορών και από 50+ δημοφιλέστερους χορούς του κόσμου και επισκεφτείτε τις σχολές μας. Μέσα σε ένα ολιγόλεπτο μάθημα θα γνωρίστε το χορό και θα μπορείτε να χορέψετε με άνεση και αυτοπεποίθηση. Όσο εσείς θα χορεύετε, επιτρέψτε μας να κάνουμε αυτό που αγαπάμε, να χορεύετε με λάμψη και να εντυπωσιάζετε κάθε φορά που ανεβαίνετε στην χορευτική πίστα η στη χορογραφία του γάμου σας!
Εξερευνήστε τώρα την ιστοσελίδα μας και βρείτε τους αγαπημένους σας χορούς.
Δείτε τις κατηγορίες χορών